Ako zariadiť profesionálnu kuchyňu pre reštauráciu alebo hotel?

Bez ohľadu na to, či otvárate reštauráciu alebo renovujete už existujúcu reštauráciu, efektívna kuchyňa by mala byť na vašom zozname priorít. Kuchyňa je srdcom a dušou vašej reštaurácie a profesionálne kuchyne s elegantným usporiadaním, ktoré kuchári potrebujú, sú nevyhnutné pre úspech reštaurácie.

Pri zariaďovaní reštaurácie je samozrejme potrebné zvážiť niekoľko vecí.

Plánovanie vašej kuchyne

Reštauračné kuchyne sa skladajú z rôznych pracovných oblastí pre konkrétne úlohy. Na to by ste mali myslieť pri výbere vašej kuchynskej linky. Vymedzenie určitých pracovných oblastí pre konkrétne úlohy je veľmi dôležité pre organizáciu vašej kuchyne.

Ak napríklad veľa pečiete, mali by ste mať plochu s dreveným povrchom na vyvaľkanie cesta a prácu s múkou a pečivom, ale zároveň oddelenú oblasť na prípravu a miešanie plniek a zálievok.

To isté by sa dalo povedať o oblasti na prípravu šalátov, zeleniny, ovocia a podobne. Rovnako by ste mali držať zeleniny, pečivo a ďalšie potraviny mimo dosahu grilu či mimo miesta, kde pracujete s mäsom. Dobre organizovaná kuchynská linka vám pomôže pracovať efektívnejšie.

Príprava/pečenie

Často používané prísady, ako sú korenie, múka a cukor, skladujte na nástenných policiach. Všetko označte jasne a čitateľne, aby ste sa vyhli chybám pri varení alebo pečení. Uložte nože na magnetické prúžky, aby ste ušetrili miesto, misky na miešanie a krájacie dosky ukladajte na otvorené police, aby ste k nim mali ľahký prístup.

Varenie/grilovanie

Toto je spravidla najhorúcejšia oblasť v kuchyni. V tejto zóne by sa mali nachádzať položky, ako sú sporáky, rúry, grily a fritézy. Udržujte vaše zariadenie čisté. Čistite sporáky a fritézy každý deň a minimálne na konci každého týždňa vykonajte dôkladné čistenie. Šetrite miesto zavesením hrncov a panvíc na háky, aby vám boli na dosah ruky.

Čistenie

Vytvorte vyhradenú oblasť pre špinavý riad a na jeho čistenie. Vedľa špinavého riadu si dajte odpadkový kôš na zoškrabanie odpadu. V regáloch na stenu môžete skladovať mydlá na umývanie riadu, čistiace prostriedky, špongie. Uistite sa, že máte aj priestor na skladovanie mopov, vedier, uterákov a čistiacich potrieb.

Organizácia nadovšetko

Aby boli veci vo vašej profesionálnej kuchyni zorganizované a efektívne, vyhnite sa úložným skrinkám s dverami a zásuvkami, ktoré je potrebné neustále otvárať a zatvárať. Tak budete strácať iba čas a tieto dvierka budú vyžadovať viac čistenia a v prípade pootvorenia alebo v zhone môžu spôsobiť zranenie.

Nástenné police sú veľkým šetričom miesta a ideálne pre malé nerozbitné položky. Navyše pomocou niekoľkých háčikov môžete na nástenné police zavesiť aj malé kuchynské náradie.

Jasne označte a skladujte podobné výrobky.

Tip: Bez ohľadu na to, aký štýl regálov alebo skriniek si vyberiete, zorganizujte si priestor umiestnením rovnakých, alebo podobných položiek a kategorizujte, aby ste všetky vaše prísady našli rýchlejšie. Ako príklad, umiestnite všetky čerstvé, nechladené položky na jedno miesto a konzervované výrobky na iné miesto.

Zamyslite sa nad tým, čo nepotrebujete

Kuchyne sa môžu veľmi rýchlo preplniť zbytočnosťami, čo nie je veľmi efektívne. Pri výbere zariadenia a vybavenia do kuchyne by ste si mali veľmi dobre premyslieť, čo naozaj potrebujete.

Naozaj potrebujete gril, ak sa na vašom menu nenachádza žiadne grilované jedlo?

Nemôžete namiesto troch mixérov, použiť jeden kvalitný stojaci mixér na viac účelov?

Tip: Myslite na zásady mnimalizmu, menej je niekedy viac. A ak zistite, že vám naozaj niečo chýba, je ľahké si daný produkt dokúpiť.

Udržujte kuchyňu čistú

Nič nepokazí reputáciu reštaurácie rýchlejšie ako špinavá kuchyňa, riady či príbory. Čistá kuchyňa je nevyhnutná pre každú reštauráciu a podnik v gastronómií. Pravidelný upratovací zoznam zabezpečí, aby všetci zamestnanci vedeli, čo je potrebné urobiť počas každej smeny. Vyhradenie si plánovaného času na väčšie upratovacie práce každý mesiac udrží vašu kuchyňu v čistote nielen pre zamestnancov, ale aj zákazníkov.

Kuchyňa je srdcom každej reštaurácie. Bez funkčnej kuchyne by boli majitelia reštaurácií ťažko schopní včas poskytnúť zákazníkom vynikajúce jedlo. Výber správneho zariadenia pred otvorením je dôležitý, pretože bude mať vplyv na váš rozpočet. Ako majitelia reštaurácií by ste mali starostlivo zvážiť výhody a nevýhody použitého či nového zariadenia. Taktiež jasná komunikácia, otvorenosť a úprimnosť medzi manažmentom a personálom môže pomôcť hladkému priebehu v kuchyni aj v jedálni.

Tip na záver

Nezabudnite si poistiť vaše priestory ako zariadenie, tak aj vybavenie nielen kuchyne, ale celého podniku.


Obrázky: Unsplash a Pixabay