Hlodavce sú prirodzeným nepriateľom každej reštaurácie a každého, kto pracuje v tejto brandži. Malé hlodavce môžu spôsobiť veľké problémy podniku či už je to reštaurácia alebo take-away. Hlodavce môžu spôsobiť poškodenie zariadenia a trus hlodavcov môže kontaminovať aj jedlo. Ohrozená je aj čistota reštaurácie a zdravie zákazníkov a zamestnancov.
Aj jediný incident s hlodavcom môže stačiť na to, aby poškodil dobrú povesť vašej reštaurácie. Ako zabrániť vniknutiu myší a potkanov vo vašom podniku a, ako sa ich zbaviť?
Ako zistite či máte v reštaurácií hlodavcov?
Správna kontrola je kľúčová. Sklady, preplnené kancelárie alebo miestnosti s kuchynskými pomôckami, steny, podlaha, strop, alebo pivnica sú niektoré z najčastejších miest, kde hlodavce môžu sídliť. Reštauráciu by ste mali, preto pravidelne kontrolovať - najmenej raz za dva týždne.
Príznaky vyskytujúcich sa hlodavcov:
- pohryzené potraviny alebo obaly
- trus
- špinavé stopy (moč a podobne)
- spozorovanie hlodavcov
Ak spozorujete niektoré z nasledujúcich príznakov, je potrebné konať rýchlo, aby ste sa vyhli úplnému zamoreniu.
1. Postarajte sa o koše a odpadky
Množstvo zvyškov jedla, ktoré reštaurácie vyhodia, môže byť pre hlodavce lákavé. Preto je dôležité rýchlo odstrániť zvyšky, niekoľkokrát denne vyprázdniť odpadkové koše a zaistiť všetky koše a kontajnery, aby sa k nim myši a potkany nedostali. Ak je to možné, mali by ste tiež umiestniť všetky odpadové koše a nádoby s odpadkami, mimo budov a vchodov, aby ste zabránili vstupu hlodavcov.
2. Skladujte potraviny správne
V reštaurácii očividne nemôžete úplne odstrániť potraviny. Jedlo však môžete mať bezpečne prikryté, pokiaľ sa nepripravuje alebo nepodáva a taktiež môžete zaistiť to, aby bol jedálenský a kuchynský priestor čistý. Útržky, drobky a rôzne zápachy pútajú pozornosť.
3. Udržujte čistý pracovný priestor.
Čisté prostredie minimalizuje pokušenie a znižuje riziko chorôb. Okamžite utrite všetky rozliate tekutiny a škvrny a uistite sa, že pulty a podlahy sú na konci každého pracovného dňa čisté a suché.
4. Postarajte sa o okolie reštaurácie
Pravidelné kosenie a orezávanie v okolí vašej reštaurácie môže prispieť k tomu, aby bol aj exteriér pre zákazníkov príjemnejší. Odstráňte vysoké buriny a trávu z okolia, aby ste zabránili hlodavcom žiť a skrývať sa po obvode vašej budovy.
Tip: Niektoré kaviarne a reštaurácie si dokonca kúpili mačku, aby odplašila a lovila hlodavcov. Ak máte terasu, v lete bude sliediť po okolí a v zime vám môže strážiť interiér. Ak sa rozhodnete pre kúpu mačky, nezabudnite jej zakúpiť škrabadlá pre mačky, aby nerušila hostí.
5. Vzdelávajte vašich zamestnancov
Rovnako ako prevádzkovanie efektívnej reštaurácie ani ochrana proti škodcom nie je prácou pre jednu osobu. Vaši zamestnanci by mali taktiež venovať pozornosť a sledovať varovné signály prípadnému prepadu hlodavcov do reštaurácie. Ak ich poučíte o tom, čo majú hľadať, môžete problém zastaviť oveľa skôr.
Hlodavce predstavujú vážne zdravotné riziko. Bez ohľadu na to či sa vaša reštaurácia nachádza v meste alebo na vidieku, jedlo priťahuje týchto otravných malých zvierat. Najlepším riešením je urobiť preventívne opatrenia, aby ste predišli napadnutiu. Ak sa dostanú dovnútra, zbavenie sa myší, čo najrýchlejšie a dôkladné čistenie môže znížiť šance na prepuknutie choroby. Silný plán a ešte silnejší tím pomôžu udržať vašu reštauráciu bez hlodavcov a čistú povesť.
Autor: Dominika Blchova
Zdroj obrázka: Pexels a Unsplash