Vegánstvo je po celom svete na vzostupe, čím sa poháňa aj vývoj nových produktov v každej kategórii potravín. Náhrady mliečnych výrobkov, vajec, masla či mäsa sa stávajú čoraz viac populárne, a to nielen medzi vegánmi. Veľkú obľubu si získali aj u ľudí, ktorí majú intoleranciu na laktózu alebo ťažkosti pri stravovaní sa mliečnymi produktami.
Čo poháňa spotrebiteľov ku kúpe rastlinných alternatív?
1. Životné prostredie
Dobré životné podmienky zvierat a menší vplyv na klímu sú kľúčovými environmentálnymi problémami, s ktorými sa spotrebitelia stretávajú. Snažia sa znížiť svoju uhlíkovú stopu vyhýbaním sa živočíšnym výrobkom.
2 - Zdravie a výživa
Ľudia, ktorí sú alergickí na laktózu, hľadajú alternatívne zdroje bielkovín bez mliečnych výrobkov. Iní chcú napríklad znížiť hladinu cholesterolu, hľadajú ľahšie stráviteľné jedlo nielen pri cestovaní alebo chcú profitovať z iných výhod rastlinných výrobkov.
3 - Cena
Rastlinné bielkoviny, ako sú strukoviny, orechy a sója, môžu ponúknuť lacnejšiu a dostupnejšiu alternatívu bielkovín k mäsu a mliečnym výrobkom.
4 - Spektrum chutí
Spotrebiteľ môže preskúmať nové prísady ako aj rôzne chuti pri veľkom množstve rastlinných alternatív mlieka.
K dispozícii je čoraz viac možností ako kedykoľvek predtým. To uspokojuje spotrebiteľov, ktorí radi vyskúšajú „vzrušujúce“ jedlá a nápoje. Mnoho obchodných reťazcov, ale aj podnikov v gastronómií v súčasnosti reaguje na dopyt zákazníkov rozšírením vegánskej ponuky a využitím väčšieho priestoru na regáloch. Výrobky s typicky mliečnymi prísadami, ako sú pizze, plesňové syry či zmrzliny, sú v súčasnosti široko dostupné už aj v rastlinných odrodách.
Príklady alternatívy mlieka
K dispozícii je široká škála nemliečnych mliek. Zatiaľ, čo mnoho ľudí stále pije alebo pridáva do svojich obľúbených receptov pohár kravského mlieka, iní siahajú po rastlinných alternatívach.
Na porovnanie: Šálka plnotučného mlieka obsahuje približne 149 kalórií, 8 gramov bielkovín a 8 g tuku. Obsahuje tiež živiny a minerály, medzi ktoré patrí vápnik a draslík. Podobne sú niektoré rastlinné mlieka veľmi výživné a mnoho výrobcov ponúka výrobky obohatené o vápnik a vitamín D.
Nasledujúce možnosti môžu byť zdravou náhradou kravského mlieka:
Mandľové mlieko
Mandľové mlieko je obľúbenou alternatívou mlieka, pretože je ľahké ho pripraviť. Šálka mandľového mlieka obsahuje približne 39 kalórií, 1 g bielkovín a 2,5 g tuku. Mandľové mlieko nemá takú výraznú arómu, akú môžu mať niektoré iné rastlinné mlieka, takže pre mnohých ľudí to môže byť dobré mlieko na začiatok.
Sójové mlieko
Niektorí lekári môžu odporučiť sójové mlieko ľuďom, ktorí netolerujú mliečne výrobky alebo chcú obmedziť príjem kalórií. Šálka sójového mlieka obsahuje 7 g bielkovín, 4 g tuku a iba 80 kalórií, čo znamená, že poskytuje takmer toľko bielkovín ako plnotučné mlieko. Sójové mlieko môže mať zvláštnu príchuť pre ľudí, ktorí ho nepoznajú. Dodáva sa však v sladených a nesladených odrodách, aby človek mohol vyskúšať rôzne možnosti.
Kokosové mlieko
Kokosové mlieko je prirodzene veľmi tučné, čo mu dodáva rovnakú textúru ako kravské mlieko. Šálka obohateného kokosového mlieka však obsahuje 74 kalórií a 5 g tuku, ale menej ako 1 g bielkovín. Mnoho ľudí používa do kávy kokosové mlieko kvôli jeho krémovej štruktúre. Pridaním kakaového prášku do zohriateho kokosového mlieka získate bohaté a krémové horké kakao.
Ryžové mlieko
Ryžové mlieko chutí sladšie, ako ostatné mliečne alternatívy a je vodnatejšie. Šálka ryžového mlieka obsahuje približne 113 kalórií, menej ako 1 g bielkovín a viac ako 2 g tuku.
Medzi ďalšie alternatívy mlieka patria:
● ovsené mlieko
● konopné mlieko
● ľanové mlieko
● kešu mlieko a iné.
Ako si vyrobiť vlastné mandľové mlieko?
Mandľové mlieko je veľmi ľahké si pripraviť. Ponúkame vám jednoduchý návod na výrobu vlastného rastlinného mlieka. Rovnakým spôsobom, ako mandľové mlieko si môžete doma vyrobiť aj kešu, lieskovo- orieškové, kokosové či sézamové mlieko. V chladničke 3 – 5 dní. Samozrejme v sklenenej a dobre tesniacej fľaši.
Prísady:
● 250 g nelúpaných mandlí
● 1 l vody
● 1 štipka soli
Postup:
1. Nelúpané mandle zalejte vlažnou vodou a nechajte ich močiť 8-12 hodín (najlepšie cez noc).
2. Potom mandle premyte, vložte do mixéra, pridajte 1 liter vody a štipku soli a všetko zmixujte.
3. Po rozmixovaní mandľové mlieko prepasírujte cez jemné sitko alebo cez tkaninu, aby ste sa zbavili prebytočnej mandľovej masy.
4. Čisté mandľové mlieko nalejte do sklenenej fľaše a skladujte v chladničke.
Veci na zváženie
Aj napriek tomu, že rastlinné alternatívy mlieka prinášajú mnoho zdravotných benefitov, ale aj niekoľko nevýhod. Niektoré alternatívy mlieka môžu obsahovať pridaný cukor. Preto by sa vždy mali kontrolovať štítky. Na, čo si dať pozor:
● pridané cukry
● pridaný škrob
● pridaná aróma
● konzervačné látky
● nedostatok živín a minerálov
● nedostatok bielkovín.